dimecres, 27 d’abril del 2011

LA PEPA I EN MOURINHO

No amagaré que, a aquestes alçades, un ja està acostumat a les mentides i tergiversacions d'alguns polítics, si bé, és tota una experiència que aquestes es facin de forma tan evident que deixin empremta. La Sra. Labrador, de Ciudadanos, al seu bloc, agafa un dels meus escrits referents al Reus Tercer espai 2.0 i seguint els seus instints professionals es permet disseccionar-lo fins a l'extrem de fer comentaris a cada una de les frases. No cal dir que els mateixos són sucosos i reflecteixen una interpretació, diguem-ne que parcial, del que hi escric, fent-se venir bé un victimisme exacerbat. No entraré a valorar les manipulacions que hi conté perquè de la lectura de l'escrit i dels comentaris, queden totalment explicitades. El que sí que constato és la utilització de la vella tàctica, i no per això menys perillosa, de repetir fins a la sacietat una mentida per a veure si es torna real. I en això, la Sra. Labrador està demostrant que és una mestra quan blasma, en actitud folklòrica, contra tot allò que li fa olor a catalanisme, situant-se enmig d'un irreal debat de nazis, professors manipuladors i etnicismes. Llegint la societat que veu la Sra. Labrador te n’adones que aquesta senyora viu en un altre món, igual que en Mourinho veu de forma diferent els partits.

Ja sabem que tant la Sra. Labrador com el Sr. Mourinho han vist el mateix partit i la mateixa societat, però manipulen per assolir els seus objectius. Això, que ho faci un entrenador de futbol, fa una mica de ràbia però en fi, no és res més que futbol. Però que ho faci una professora d'institut, persona que té l'especial responsabilitat d'educar els joves, em sembla molt preocupant. Qualsevol persona té dret a defensar les seves idees polítiques en el marc de la democràcia i la Sra. Labrador també el té, però tot ha de tenir el límit de l'ètica i la decència i més quan et situes en un punt sensible de l'estructura social com el professorat. No es pot anar mentint d'aquesta manera jugant amb els sentiments de la gent i d'un poble per obtenir rèdits polítics. No es poden dir coses com que “En las escuelas catalanas se ha estado sembrando el odio a España durante años impunemente sin que nadie haya hecho nada para evitarlo." quan formes part del propi sistema educatiu i no anar a dormir amb remordiments.

Des dels Irreductibles defensem un altre model de societat, un altre sistema en el que el nostre poble sigui independent i es deslligui jurídicament d'Espanya. I ho intentem defensar sense insults ni tergiversacions interessades. Entenem que el nacionalisme espanyol s'expressi i digui el que vulgui però nosaltres no li posarem cap z ni direm nazi a ningú, perquè no es pot comparar cap estructura social moderna amb un règim assassí sense incórrer en el ridícul i en la demagògia. Es pot ser independentista sense perdre les formes i la visió de la realitat, es poden defensar les idees sense insultar ni menystenir, es pot estar en contra de la independència sense dir nazi a ningú, és una qüestió d’ètica i de creure en la democràcia, res més.

Per acabar vull fer una comparació que ve molt al cas en referència a un tema d’actualitat. Igual que al Barça, que a falta de President competent, ha hagut de sortir en Guardiola a defensar els seus jugadors de les mentides d'en Mourinho, al Món de Reus, a falta de polítics, ha hagut de sortir en Josep Baiges a posar una mica d'ordre i defensar un toc de realitat. Gràcies Josep per la teva clarividència.

Lluís Gibert

6 comentaris:

  1. M'agradaria que em diguessis cóm he manipulat les teves paraules. Tingues la dignitat de fer-te'n resposable. I no sé com pots parlar de ètica i decència després de les teves amenaces ridícules que els teus companys tan intel.ligents s'han prés tan seriosament que creuen que anaven de debò. S'ha de tenir barra per dir-ne ocupants els qui us han fet rics anb la seva suor i acusar els altres de manipuladors. I després segur que condemnes el racisme i la xenofòbia.Fes-t'ho mirar, que em sembla que als ulls hi tens una viga.

    ResponElimina
  2. La gran fal·làcia dels inadaptats es que van venir a fer rica Catalunya. És absurd pensar que van venir amb un sentit altruista per ajudar a Catalunya, no serà que van venir a guanyar-se la vida ja que als seus pobles d'origen passaven necessitats? Vaja, és com dir que els espanyols que van emigrar a Alemanya ho van fer perquè sinó els pobres alemanys no sabrien com fer-s'ho.

    I tot això no justifica de cap manera el fet de que alguns d'ells no hagin tingut el més mínim respecte per la seva terra d'acollida i després de més de 40 anys no parlin un borrall de català. Evidentment el govern franquista no hi va fer massa i ara mal acostumats per tots aquells anys en que ningú els hi va exigir res, s'enfaden (us enfadeu) quan una es vol imposar una mínima normalitat de qualsevol país amb idioma propi.

    Ah! I t'ho diu el nét d'uns immigrants andalusos.

    ResponElimina
  3. la pepa labrador diu
    "S'ha de tenir barra per dir-ne ocupants els qui us han fet rics anb la seva suor i acusar els altres de manipuladors."
    Com diu el Bartomeu Castellano jo crec que el que els va moure a venir, va ser la gana, aquí ningú a fet ric a ningú, els que eren treballadors han progressat i els ganduls han malviscut, una mica millor això si, del que ho hagueren fet a la seva terra, això si.
    Hi ha mal educats inadaptats que s’entesten en que la culpa de la seva pobresa espiritual es nostra, que nosaltres som culpables del fet que ells segueixin parlant solament castellà mentre nosaltres parlem català i castellà per sistema i els que hem tingut una mica mes d’ànsia parlem també un parell de llengües estrangeres. No, no som culpables ni de la seva incapacitat per adaptar-se ni de que el seu tancament no els deixi veure amb bons ulls la terra que els acull, el percentatge de catalano parlants entre els nous immigrants es molt superior al de la gent a la que la pepa representa i això que els hauria de fer vergonya els es quasi un motiu d’orgull.
    Ningú emigra per caprici, qui ho fa però ha d’estar dispost a adaptar-se a la terra que l’acull i qui no s’adapta que s’atengui al fet de ser rebutjat i discriminat, per què es ell mateix qui comença a discriminar-se pretenent que els demes s’adaptin amb ell i no hi ha mes explicació. El Argentins diuen “ hace falta ser mas cerrado que culo de muñeca para no entenderlo”
    pepa no siguis cul de nina

    ResponElimina
  4. Yo no sé dónde he dicho que no haya que aprender el catalán. Sólo he dicho que me parece muy fuerte que, a quienes tuvieron que dejar su tierra para venir aquí a ganarse la vida con su sudor y contribuyeron con su esfuerzo a que Cataluña sea lo que es hoy, se le llame ejército de ocupación. Jo no represento els que no volen aprendre català, de fet, no represento ningú encara. Soc totalment bilingüe, encara que, per la meva professió domino millor el castellà escrit que el català.Si tú estás d'acord amb lo de la Catalunya ocupada, no hi ha res més a dir. A mi em sembla un insult i una manca de rigor històric.

    ResponElimina
  5. Em sembla que el vostre discurs bilingüista està fóra de lloc i són ganes de buscar arguments inexistents per a col.locar-vos políticament allà on no sou necessaris. Si no, responeu-me una pregunta: quanta gent coneixeu que només parli castellà? i quanta que només parli el català? la resposta fa evident el que tothom ja sap, fins i tot vosaltres mateixos.

    ResponElimina
  6. Pepa dona, si tant t'agrada lladrar que a l'altre tornes, per acabar en taules farem com tu. Només canviant una lletra et podrem dir Pepa Ladrador i alló de que el lladrador no és mosegador...
    Anar-te'n de la llengua és quelcom que no havies d'haver fet però un sempre es pot disculpar i aquí pau i allí glòria.

    ResponElimina